Zimní výprava Bunkráku 2011

11.3.2011

Ve dnech 25. - 27. února 2011 proběhla velká zimní výprava vedoucích spojená s jejich specializační průpravou a přípravou na táborové mise za skutečně bojových podmínek.

Zimní výprava byla důležitou součástí příprav Bunkráku 2011. Jejím účelem bylo vyzkoušet si na vlastní kůži činnosti, schopnosti, dovednosti a hry, které budou náplní tábora.
O ubytování se postaral plukovník Kulhy v krásné stylové chaloupce nedaleko Adršpašsko-teplických skal u hranic s Polskem.

V pátek večer po příjezdu na místo, ubytování a nafasování večerní menáže proběhlo velké hodnocení dosavadní přípravy jednotlivých specializací zpracovaných seržanty instruktory.
V sobotu dopoledne se v hodnocení pokračovalo, ale jen do okamžiku, kdy byl vyhlášen poplach a všichni, s výjimkou Kulhyho a Tatíčka, byli povoláni k plnění bojové mise. Bojová mise spočívala ve splnění pěti úkolů na předem vytyčené trase pochodu.

Trasa vedla hlavně okolo pásma lehkých opevnění vzor 37 a pro plnění některých úkolů byly takticky použity také objekty těžkého opevnění - sruby TS 44 a TS 43.

 

Přehled bojových úkolů:
* Stanoviště ALFA - jednalo se o přivedení vodu do varu v co nejkratším čase
* Stanoviště BETA - hledání předmětů ztížených podmínkách: ve tmě, neznámém terénu a hustém dýmu
* Stanoviště GAMA - vystopování a zneškodnění nepřítele
* Stanoviště DELTA - střelba na cíl
* Stanoviště ETA - noční postavení přístřešku za účelem přečkání noci pod širým nebem

 

Dva velmi přísní rozhodčí bděli nad dodržováním pravidel plnění jednotlivých úkolů a hned na místě prováděli jejich vyhodnocení s některými kritickými připomínkami. Celkově bylo hodnoceno splnění mise jako zdařilé. Byly procvičeny skoro všechny odbornosti a každý z členů ustaveného týmu prokázal své schopnosti a vědomosti ve prospěch celého týmu. Nutno říct, že podmínky pro plnění mise byly velmi obtížné, na celé trase ještě ležel sníh a teplota během celého dne se pohybovala v rozmezí -5 až -7 stupňů a při stavbě přístřešku ve večerních hodinách dokonce až -12 stupňů.

 

Bojová mise byla zakončena pozdním návratem do chaloupky. Hned poté proběhl podrobný rozbor a hodnocení celé mise. V neděli pak následovala porada o hrách pořádaných v průběhu tábora a dalších aktivitách, které budou překvapením. Po obědě už nezbývalo než se sbalit a následoval odjezd směr Praha nebo Brno.

Celou zimní výpravu lze hodnotit jako velmi zdařilou. Následovat budou výpravy jarní a letní - ovšem ty již mohou být i za vaší účasti. Jak je na našem táboře zvykem, jsou účastníci z řad již přihlášených nebo i účast teprve zvažujících táborníků na předtáborové výpravy srdečně zváni. Budeme vás včas informovat.
 


Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024

 

ts